VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Kifid: bank mag boetevrije aflossingsruimte negeren

Geplaatst op: 18-01-2019, 10:09:46

Banken hoeven bij de berekening van een boeterente geen rekening te houden met een toekomstige boetevrije aflossingsruimte. Dat concludeert de Geschillencommissie van Kifid in een vandaag gepubliceerde uitspraak. Een extra vermogensrendementsheffing als gevolg van gespreide aflossing komt bovendien voor rekening van de consument zelf.

In de betreffende uitspraak gaat het om iemand die in 2017 een schenking van € 100.000 krijgt van zijn moeder. Het was de bedoeling het bedrag voor minimaal € 74.474 binnen 3 jaar te gebruiken voor aflossing op zijn hypotheek. In juni 2017 benutte de man de jaarlijkse boetevrije aflossingsruimte van 20% door € 34.500 boetevrij af te lossen. Hij wil in datzelfde jaar nogmaals eenzelfde bedrag aflossen om aan de vermogensrendementsheffing te ontkomen. Hij ging ervan uit dat de bank daarover geen boeterente zou berekenen.

Algemene voorwaarden bank

De Rabobank wilde echter niet afwijken van de algemene voorwaarden en berekent boeterente wanneer meer dan 20% van het oorspronkelijke leningsbedrag wordt afgelost. De man besloot daarop pas in januari 2018 opnieuw € 34.500 euro boetevrij af te lossen en in 2019 het resterende deel voor aflossing te gebruiken.

Omdat de schenking over een periode van drie jaar wordt gebruikt voor aflossing op de hypotheek krijgt de Rabobank-klant te maken met een extra vermogensrendementsheffing over die jaren van ruim 900 euro. De man stapte naar de Geschillencommissie van Kifid, omdat hij van mening is dat Rabobank de extra kosten moet vergoeden.

Hypothetische aflossingen

De Geschillencommissie gaat daar niet in mee. Zij stelt dat de bank bij de berekening van de boeterente geen rekening hoeft te houden met toekomstige aflossingen. “De aflossingen in de toekomst stonden niet vast, maar waren zuiver hypothetisch. De consument heeft de schenking gekregen met als doel hiermee af te lossen, maar is hiertoe niet verplicht.”

De bank hoeft daarom bij de berekening van boeterente geen rekening te houden met een toekomstige boetevrije aflossingsruimte. “De redenering dat als gevolg van een onjuiste boeterenteberekening de consument de aflossingen over meerdere jaren heeft moeten spreiden, gaat dan ook niet op. De extra vermogensrendementsheffing dient de consument gewoon zelf te dragen.” De uitspraak van de Geschillencommissie van Kifid is bindend.

Schenkingsvrijstelling

Sinds 2017 is de schenkingsvrijstelling voor de eigen woning versoepeld. Het sindsdien mogelijk een schenking voor de eigen woning (nu € 102.010) onder voorwaarden te voldoen in 3 jaarlijkse termijnen. Door de schenking over meer jaren te spreiden kunnen mogelijk de extra kosten voor vermogensrendementsheffing bij de ontvanger worden beperkt. De ontvanger mag de verruimde schenkingsvrijstelling onder voorwaarden gespreid over drie achtereenvolgende kalenderjaren benutten.

Bron: bijdrage van Annet van den Berg van 15 januari 2019 op www.amweb.nl                                            

Vorige pagina